Wielu z nas myli pojęcie fakturzysty z kasjerem. Fakturzysta powinien mieć wykształcenie minimum średnie kierunkowe – finanse, rachunkowość. Kwalifikacje w tym zakresie można też uzyskać na kursach, szkoleniach. Ważną kwestią jest również doświadczenie z programami księgowymi oraz znajomość zagadnień handlowych .

Poza tym pracownik musi umieć obsługiwać kasę fiskalną. Z kolei kasjer powinien opanować obsługę danego urządzenia fiskalnego, by móc rozpocząć pracę z klientem. Fakturzysta jest pracownikiem przeważnie działu księgowości.

Do głównych zadań tego pracownika należy: wystawianie faktur i not korygujących, sprawdzanie poprawności i korygowanie faktur, wprowadzanie faktur do systemu informatycznego oraz kontrola obiegu dokumentacji handlowej. Jak widać różnica jest ogromna.

Kiedy dostajemy towar, to zadaniem fakturzysty jest jego zaksięgowanie i wprowadzenie do stanu magazynowego. zadaniem kasjera jest ten towar sprzedać wystawiając dokument sprzedaży, najczęściej paragon fiskalny.

Miejscem pracy fakturzysty jest najczęściej biuro. Jest to praca umysłowa, samodzielna, tylko pod nadzorem i wymaga zaangażowania od pracownika. Jest to niewątpliwie praca rutynowa, która pozwala na opanowanie fakturowania do perfekcji. Wiele fakturzystów musi znać podstawy księgowości, bo z tym niestety związana jest ich praca.

Fakturowanie danego towaru polega między innymi na jego wpisaniu do stanu magazynowego w oparciu o fakturę otrzymana wraz z towarem. Jak widać niby z pozoru łatwa praca fakturzysty wymaga opanowania wielu istotnych czynności.