Hodowla pieczarek to nie tylko pracownicy, uprawa obrót towarem. Równie ważne są chłodnie dla pieczarek, w których przetrzymywany jest towar zanim dotrze do odbiorcy. Konstrukcja takich obiektów musi być doskonała, aby produkt zachował świeżość, a jednocześnie aby wszystko było wygodne, solidne i nie traciło temperatury.

Najlepszy do tego celu jest kompleksowy obiekt podzielony strefowo, który zapewni nam optymalne i kontrolowane w stu procentach warunki do przechowywania pieczarek przed załadunkiem, i wysłaniem ich do klienta. Jest to niezwykle ważny etap i powinniśmy zainwestować w niego jak najlepiej się da. Idealną inwestycją jest chłodnia zbudowana na bazie lekkiej obudowy z płyty obornickiej, która dzięki swojej konstrukcji doskonale wyizoluje obszar chłodzony i zachowa na nim temperaturę niezależnie od warunków panujących na zewnątrz.

Dobra termoizolująca konstrukcja ścian i dachu budynku pozwala na zminimalizowanie wszelkich strat temperaturowych, a co za tym idzie zmniejszeniem poboru mocy i eksploatacji urządzeń odpowiadających za kontrolę temperatury na terenie obiektu. Jest to widoczne zwłaszcza w kosztach energii elektrycznej. Podział budynku na strefy pozwala na jego wygodne zagospodarowanie i przechowywanie w nim innych produktów wymagających przetrzymywania w chłodni.

Umożliwia także komfortowe warunki pracy dla ludzi znajdujących się w obiekcie dzięki temu, że przez większą część czasu nie będą zmuszeni do przebywania w pomieszczaniach o najniższych temperaturach. Specjalistyczne systemy zarządzania temperaturą pozwolą na kontrolowanie warunków w wielu strefach niezależnie, co może ułatwić przechowywanie wielu różnych towarów. Strefowa budowa, pozwala także na organizację całości w swego rodzaju moduły, które można następnie rozbudować w bardzo krótkim czasie i małym nakładem kosztów, a przy tym nie zaburzać pracy całego obiektu. Konstrukcja z płyt obornickich z podziałem na strefy pozwala na wiele modyfikacji, z których każda będzie miała na celu zwiększenie jakości oferowanego przez nas produktu.