Najważniejszą częścią obiektu przemysłowego służącego do przechowywania pieczarek lub innych produktów wymagających niskiej temperatury jest strefa chłodni. Musi ona być dopracowana w każdym calu i pod każdym względem, by towar nie uległ zepsuciu, a jednocześnie by urządzenia chłodnicze nie musiały się przeciążać. Aby to osiągnąć bardzo ważna jest izolacja strefy chłodni od otoczenia o wyższej temperaturze, tak pomieszczeń w budynku, jak i terenu na zewnątrz, który bywa o kilkadziesiąt stopni cieplejszy, szczególnie latem. Aby to osiągnąć stosuje się płyty obornickie, będące specjalnym materiałem budowlanym złożonym z warstw, które zrobiono z wielu różnych materiałów.

Najważniejszym z nich jest rdzeń z materiałów, które izolują temperatury, najczęściej wykorzystuje się wełnę mineralną i styropian. Jeśli budujemy na przykład chłodnie dla pieczarek to niesamowicie ważne jest utrzymanie stałej i niskiej temperatury. Nie da się tego osiągnąć w inny sposób niż wykorzystując maszyny chłodnicze i izolację. Im izolacja jest skuteczniejsza, tym mniej muszą pracować urządzenia, a co za tym idzie spada poziom ich eksploatacji i zużywanej przez nie energii, a obydwie te rzeczy są bardzo korzystne i po rozłożeniu na dłuższy okres czasu ekonomiczne. Płyty obornickie, z których powstaje najlepsza izolacja do obiektów tego typu są dostępne w różnych grubościach.

Do chłodni i utrzymywania stałej, niskiej temperatury w każdych warunkach poleca się minimalną grubość 100mm, choć warto wziąć poprawkę na klimat obszaru, na którym będzie stał nasz budynek Materiał jakim są płyty obornickie jest budulcem nowoczesnym, który jest wykorzystywany do budowy większych obiektów coraz częściej. Budynki postawione w ten sposób nie muszą wyglądać tak samo niczym jednolite, szare klocki. Rodzajów płyt jest bardzo wiele i w sprzedaży są także takie, które oprócz standardowych właściwości mają zapewnić także estetyczny wygląd. Daje to olbrzymie możliwości konstrukcyjne i sprawia, że nie ma na rynku lepszego materiału do zastosowań w takich budynkach.