Wysokie walory estetyczne drobiarni pozwalają na zwiększenie komfortu pracujących w hali drobiarskiej pracowników, którzy dzięki większej estetyce hali pracują efektywniej i z większą przyjemnością przystępują do pracy. Wysokie walory estetyczne budynku sprawiają ,że łatwiej jest pracującym osobom wytrzymać kolejne 8 godzin w hali. Nie jest to oczywiście wymóg stawiany przez prawo ani regulowany przepisami ,jednak pracodawca dbający o swoich podwładnych powinien im zapewnić wystarczający komfort pracy w ramach oferowanego czasu pracy.

Wysokie walory estetyczne , tak wymagane i cenione przez pracowników ,mogą być zaspokojone poprzez zapewnienie pomieszczeń socjalnych ,użytkowanych podczas przerw ,gdzie pracownik może odpocząć i zregenerować siły , a tym samym podnieść swoją wydajność i efektywność podczas kolejnych godzin nadzoru hodowlanego. Obecnie pracodawcy coraz częściej decydują się na tego typu rozwiązania , wyposażając pomieszczenia w dostęp do mediów takich jak stałe połączenie internetowe , telewizja kablowa czy radio.

Wysokie walory estetyczne podnosi również obecność barku lub kantyny w której pracownik może spożyć posiłek w ciszy i spokoju , lub korzystając z chwili na rozmowę z współpracownikami. Wysokie walory estetyczne ,które wymagane są jednak przez sanepid ,pracodawcę i różnego rodzaju kontrole to głównie zachowanie wysokiej czystości podłóg i ścian hali , w miarę możliwości utrzymywanej bez długo zalegających zanieczyszczeń mogących powodować powstawanie nieprzyjemnych zapachów i sprawiających trudności w późniejszym usunięciu. Na ścianach i podłogach hali hodowlanej drobiarni nie powinny pojawić się ekskrementy ani krew zwierząt hodowlanych.

O wysokie walory estetyczne powinno się dbać również poprzez co kilkuroczne przemalowywanie wnętrza i zewnętrznej elewacji hali , konserwacji dachu ( zapobiegnie to powstawaniu pęknięć ,kapania ,przebarwień ścian itp. Konieczne jest również dbanie o czystość szyb w oknach hali ,aby poprawić komfort pracy pracowników nadzorujących właściwy rozwój i hodowlę drobiu w miejscu pracy. Wszystkie te czynniki pozwalają pracodawcy na pozyskiwanie efektywnych pracowników których wydajność pracy dzięki zastosowaniu niewielkich zabiegów może znacznie wzrosnąć , jak również brak problemów i nieprzyjemności ze strony sanepidu i różnorodnych organów kontroli i nadzoru pracy w hali drobiarskiej.